5 traditionele gerechten in Portugal die je moet proeven

Lissabon, Portugal (foto: Tom Byrom)
Lissabon (foto: Tom Byrom)

De rijke gastronomische geschiedenis en cultuur van Portugal is tegenwoordig misschien wel de meest invloedrijke keuken ter wereld.

In de 15e eeuw reisden Portugese ontdekkingsreizigers de wereld rond en maakten kennis met smaken en specerijen uit zo uiteenlopende regio’s als Zuid-Amerika, het Verre Oosten, India en Afrika.

Na elke reis werden nieuwe en opwindende gerechten voorgesteld aan gewillige Portugese koks.

Elk nieuw kruid, kruid, peper, fruit of ander voedingsmiddel verrijkte en breidde de voorraadkast van het land uit en gaf de Portugese keuken onderscheidende smaken die nergens anders op het continent te vinden zijn.

Daarom is traditioneel Portugees eten geurig, stevig, eenvoudig en gebaseerd op verse seizoensproducten.

We hebben een lijst samengesteld met de vijf meest populaire traditionele gerechten in Portugal voor fijnproevers die van plan zijn om het thuisland van Vasco da Gama en Fernand Magellan te bezoeken.

Traditionele Portugese gerechten

Arroz de Marisco

Wat betreft het aantal geconsumeerde vis- en zeevruchtengerechten, staat Portugal op de derde plaats in de wereld, achter Japan en IJsland.

En het is niet verwonderlijk dat een van de meest populaire lokale recepten de heerlijke maaltijd is Arroz de Marisco, of ‘Portugese paella’.

De basis van het gerecht bestaat uit inktvis, garnalen, mosselen, sint-jakobsschelpen en krabben.

Verse geschenken van de oceaan worden gekookt en de resulterende bouillon wordt gebruikt om rijst te stoven, gemengd met een saus van tomaten, knoflook en uien.

Vervolgens wordt het bereide mengsel gecombineerd met zeevruchten, saffraan en koriander en is het gerecht, een van de zeven meesterwerken van de Portugese keuken, klaar!

Caldo Verde

Soepen nemen een speciale plaats in tussen de nationale gerechten van Portugal. Een sprekend voorbeeld hiervan is de geurige soep die uit de noordelijke provincie Minho komt.

De dikke schotel bestaat uit groentebouillon, uien, aardappelen, knoflook en olijfolie.

Chorizo Varkensworstjes met een pittige toets en een pikante smaak passen goed bij couve gallega kool die het gerecht een rijke groene kleur geeft.

Kenners van de Portugese keuken beweren dat de beste Caldo Verde geproefd kan worden in de restaurants van Lissabon.

Hier wordt de soep geserveerd met een versterkte Madeira wijn of een jonge, verfrissende Vinho Verde.

De Francesinha, een traditioneel gerecht in Portugal (foto: Nelson Alexandre Rocha)
De Francesinha (foto: Nelson Alexandre Rocha)

Francesinha

Wie een boterham een ​​banaal stukje brood met worst noemt, heeft het mis. Een authentiek broodje bestaat uit geroosterde sneetjes toast, biefstuk, buikspek en ham.

De heerlijke meerlaagse “piramide” is rijkelijk gevuld met tomaten- en biersaus en gesmolten kaas. Dit is wat een authentieke Portugees Francesinha lijkt op.

Het recept voor een calorierijk broodje, wat zich vertaalt als ‘kleine Française’, werd in het midden van de vorige eeuw uitgevonden door Daniel da Silva, een chef-kok die verliefd is op gastronomie en vrouwen uit de Vijfde Republiek.

Het ongecompliceerde gerecht is zo populair geworden dat er een festival aan wordt gewijd, dat jaarlijks in Porto plaatsvindt.

U kunt deelnemen aan het festival en de carnavalssfeer voelen door uw Portugese reis te organiseren door Trein van Lissabon naar Porto!

Het duurt slechts drie uur om van de hoofdstad van de zonnige staat naar de nationale feestdag te gaan!

Feijoada

De Afrikaanse landkolonisatie en de slavernij van de lokale bevolking leidden tot de creatie van deze maaltijd.

Slaven die naar Lissabon werden gebracht, leefden van brood op water en bedachten een soort stoofpot.

De maaltijd omvatte producten van de plantage-eigenaar, zoals runderpens, varkensoren en zwarte bonen.

Het standaard Feijoada-gerecht van vandaag bestaat uit pittige worstjes, gerookt varkensvlees, gemengde bonen en kool en wordt geserveerd met witte rijst.

In verschillende regio’s van Portugal is het traditionele recept verzadigd met nieuwe ingrediënten.

De meest originele versie kun je proberen in de Algarve – hier wordt inktvisvlees aan het gerecht toegevoegd.

Portugese eiertaart (foto: Nick Fewings)
Portugese eiertaart (foto: Nick Fewings)

Pastel de Belém

Het bekendste dessert van Portugal is tot ver buiten de landsgrenzen bekend.

In de 19e eeuw begonnen novicen van het Jeronimush-klooster knapperige bladerdeegmanden te bakken met zoete custard erin. De Portugese eiertaart was geboren.

De monniken legden een gelofte van stilte af om het Pastel de Belem-recept te behouden. Sindsdien is de oude technologie van cakeproductie geheim gehouden.

Bij het plannen van een Portugal reis, bezoek dan zeker de plaatselijke banketbakkers. De beste winkels vind je in Belem, een van de wijken van Lissabon.

Het is zo beroemd om zijn lekkernijen dat bezoekers hier dagelijks uit alle hoeken van Europa komen om de zoetigheden zelf te proberen.

Als laatste opmerking willen we de drankjes benadrukken die nog meer opwinding zullen toevoegen en een caleidoscoop van gerechtsmaken zullen onthullen.

De meest traditionele drank voor Portugal is de beroemde portwijn. Bovendien zijn de wijnen van Madeira, waaronder “Likosh”, “Verdiglia”, “Sercial” en “Bual”, wereldberoemd geworden.

Gebieden als Alentejo, Vinho Verde en Bairrady staan ​​bekend om hun wijnen van hoge kwaliteit.

Bierliefhebbers moeten een schuimend drankje proberen dat “Coral” wordt genoemd.

De voortreffelijkheid van traditionele gerechten in Portugal zal elke fijnproever verleiden die betoverd is door de eeuwige liefde van het zonnige land voor wijn en eten.

Geniet langzaam van de smaken van elk gerecht, proef ongelooflijke ambachtelijke drankjes en geniet tegelijkertijd van al het pittige, geurige eten. Eet smakelijk! (“Eet smakelijk!”)

______

Dit verhaal wordt u aangeboden in samenwerking met Firebird Tours.

Een reis plannen? Go Backpacking gebruikt en beveelt aan:

creditSource link

Plastictasvrij
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart